RMI står för Rätt Mental Inställning och är bland annat det som bidrar till att du mår bra. Och det här är något du kan påverka, och som med allt annat så är det att träna, träna, träna som gäller.

1. sätt mål och syfte varje dag

Både i privatliv, arbetsliv och i jobbsökningstider behöver vi ha tydliga mål och ett tydligt syfte för att föda vårt välmående. Skriv ner 1-3 punkter på ett papper eller i din telefon. Medan din to do-lista ofta består av många punkter så är det dessa 1-3 punkterna som sätter målet för dagen och som gör att du efter att ha genomfört dessa kan ge dig själv en klapp på axeln.

2. acceptera dina tankar

Vi måste vara snälla mot oss själva och acceptera våra tankar. Vi behöver inte vara glada och positiva varje dag. Det är okej att ha dåliga dagar och att inte må bra. Ett tips kan vara att ringa någon närstående eller bekant och berätta att man inte mår så bra idag, och skulle behöva lite pepp. När du känner dig lite nere - tänk “idag mår jag inte så bra, det behöver inte betyda att det är såhär imorgon eller om en timme. Men just nu mår jag inte bra. Och det är okej.”

3. sätt gränser för din oro och sociala medier/nyheter

Begränsa tiden du använder i sociala medier eller läser nyheter. Det betyder inte att du inte ska ta del av den informationen som sprids, men du ska undvika att älta i det. Att sätta en tid på förmiddagen och en tid på eftermiddagen för att läsa igenom dagens viktiga nyheter hjälper dig att portionera den mängden information du kan ta till dig och hantera. Och sätt en bestämd tid och tidsgräns som du kan kolla dina sociala medier. Använd gärna telefonens funktioner för att begränsa det dagliga app-användandet.

4. träna tacksamhet och fokusera på det som går bra

Påminn dig själv om det som är bra, och som går bra i livet. Det kan vara stora som små saker, i det privata, på jobbet, i relationer. Ett exempel är att tänka “Tänk vad bra det var att just då jag skulle ut på min 15-minuters promenad så var det strålande sol och vackert ute” eller vara tacksam över att barnen hade diskat undan efter sig. Det spelar ingen roll om allt annat runt omkring är kaos, just nu var faktiskt den här ena saken bra. Hitta små glädjeämnen i tillvaron, och ju mer du övar ju enklare blir det. Glömmer du bort det så sätt ett alarm att ringa någon gång under dagen eller gör det till en morgon- eller kvällsrutin att tänka igenom dagen och vad som varit bra.

5. mental fotografering “45-sekundersregeln”

Stanna upp och reflektera över det du har runt dig i 45 sekunder. Använd dina sinnen beroende på vad du reflekterar över - vad ser du, vad smakar du, vad hör du, vad doftar du, vad känner du? Exempel kan vara om snön har lagt sig och skapat ett vackert vinterlandskap, eller att du tar en fika med en kompis och smakar på en riktigt god bit kladdkaka. Reflektera över dessa stunder och omvänd det gärna till tacksamhet i steg 4.

6. gör något för någon annan & bekräfta varandra

Att bidra med smått och stort bidrar till vårt mentala välmående. Att göra saker för någon annan, som att hjälpa till med handlingen,  att hålla upp dörren eller att hjälpa en förälder att lyfta upp barnvagnen på bussen är exempel på små saker vi kan göra för andra som får oss att må bra. Eller om någon gör något du tycker är bra - säg det till denne. Ofta tänker vi positiva saker om andra men det är inte alltid lika ofta vi faktiskt talar om det för dem, som att någon ställt en bra fråga på ett möte eller gjort en riktigt bra insats i ett gemensamt projekt. 

7. fokusera på det du kan påverka

Att älta det som du inte kan påverka triggar oro. När tankarna tar över så tänk “är det här något jag kan påverka eller är det inte?”. Om svaret är ja och det är något du kan påverka, tänk “på vilket sätt kan jag påverka det?”. Sedan kan du gå vidare med att göra en tydlig plan för hur du kan påverka och sätta den planen till liv. Bara att ha identifierat vad du kan göra kan hjälpa dig att lugna eventuella oroliga tankar. En dag sätter du upp det här som ditt mål för dagen. Är det stora åtgärder som krävs av dig - stycka upp det i mindre delmål. När du har genomfört delmålen - klappa dig själv på axeln.