I dag är det inte ovanligt att man sadlar om mitt i livet. Men ett karriärskifte, hur inspirerande det än må vara, är inte alltid lätt. Hur vet du egentligen vad som kommer att kännas rätt när det väl kommer till kritan? Och kommer du kunna försörja dig på din dröm?

– Mycket beror ju på hur mycket tid och resurser man vill investera för att identifiera och nå sina mål, säger karriärcoachen Anneli Lusth.

karriärcoachens 6-stegsplan för hur du kan forma din nya drömkarriär

steg1

Gör en kartläggning över vad du motiveras av. När mår du som bäst, och vad gör du då? Vilka är dina intressen? Inventera dina styrkor, och försök identifiera i vilka miljöer du verkar allra bäst. Inne eller ute? I struktur eller kaos? Ensam eller tillsammans med andra, och så vidare.

steg 2

Vilka faktorer är viktiga när du tänker på ditt nästa jobb? Spelar titel roll? Vill du vara chef? Kan du tänka dig att pendla? Är lönen viktig? Vill du ha mycket frihet för att kunna hämta och lämna på dagis? Ta helt enkelt en titt på vilka yttre förhållanden som är viktiga för dig i det livsskede där du befinner dig just nu.

steg 3

Syna din kompetens i sömmarna. Vilka kompetenser och kunskaper har du redan förvärvat? Och vad blir resultatet om du parar ihop din kompetens med dina främsta styrkor? Bolla med omgivningen för att ta reda på dina styrkor och utvecklingsområden – både tidigare kollegor och privata relationer. Titta igenom gamla omdömen, försök tänka tillbaka till utvecklingssamtal du haft och all positiv feedback du fått. Men försök också dra dig till minnes situationer där det blivit bra resultat. Det ger en boost för självförtroendet samtidigt som du kan se en röd tråd som visar när du är framgångsrik. Att byta karriär kan innebära mycket research och självrannsakan, men slarvar du i den här fasen kommer du att få svårt att presentera dig rätt för arbetsgivare i din nya bransch. Det gäller att veta vad du kan tillföra i din nya nisch.

steg 4

Från tanke till handling. Oavsett vad kartläggningen kommer fram till är det nu dags att ta ett fast grepp om dina röda trådar och blicka ut: var behövs din kompetens och dina egenskaper? Klarar du dig med din kompetens eller måste du skola om dig? Behöver du utbildning? Prata med en studievägledare. Vill du bli egen? Undersök vilket stöd du kan få: Nyföretagarcentrum och Skatteverket har till exempel kostnadsfria rådgivningar och Almi kan hjälpa till med mentor och ekonomiska resurser.

steg 5

Använd alla vägar. Nätverk är betydligt mer effektiva än att bara söka utannonserade jobb. Hör dig för i alla riktningar – man vet aldrig vem som har en ingång. Identifiera också en 10-i-topp lista över arbetsgivare som du tror kan ge dig möjligheten att jobba med det du vill, sedan är det bara att ösa på med spontanansökningar. Ring runt till olika arbetsgivare, ofta blir de så smickrade att de berättar massor av matnyttig info, kanske blir du till och med inbjuden på en förutsättningslös fika?

steg 6

Rätt förpackning tar dig i mål. När du väl har klart för dig att du har förutsättningarna att faktiskt göra ett skifte handlar det om att matcha dig själv mot marknadens behov. Sätt dig på den motsatta stolen, fråga dig vad arbetsgivaren vill veta och skrädda därefter. Använd dina referenser smart för att visa på hur du arbetar kanske snarare än vad du jobbat med, om du vill byta bransch. Kanske kan du skicka in arbetsprover eller satsa på ett tematiskt cv för att få en ny vinkel på din kompetens?

om coachen

anneli lusth

coach på randstad risesmart

Anneli är en erfaren, empatisk, drivande och mycket engagerad coach. Hon har ett genuint intresse av människor och tror på allas unika potential att lyckas utifrån individuella förutsättningar. Anneli coachar chefer, tjänstemän och kollektivanställda - både individuellt och i grupper, samt håller workshops och seminarier.